Relatietherapie

In relatietherapie leren jullie de patronen die je samen gedurende de tijd hebt ontwikkeld te herkennen, te onderzoeken en om te buigen. Je doorgrondt waardoor ze zijn ontstaan en hoe je ze samen in stand houdt. Je gaat zien wat de onderliggende behoeftes en verlangens zijn. Je ervaart hoe je door het delen van juist deze behoeftes dichter bij elkaar kan komen en samen weer een positieve spiraal kan creëren.


Ieder mens ontwikkelt patronen. Deze worden gevormd binnen het gezin waarin je opgroeit en wat je hebt meegemaakt gedurende je leven. In iedere relatie ontwikkel je in de interactie met de ander ook patronen. Deze worden gevormd door hoe je gedurende de tijd naar elkaar bent gaan kijken. Dit kunnen helpende en versterkende patronen zijn maar ook negatieve, ondermijnende patronen. Kortdurende strubbelingen of af en toe eens flink ruzie maken, hoeft niet erg te zijn. Maar wanneer negatieve interacties een vast patroon worden en je er samen in verstrikt raakt, kan het erg moeizaam worden. Ook kan je, zonder dat jullie ruzie hebben, je eenzaam of van elkaar verwijderd voelen.


Tijdens relatieproblemen kan je je erg somber of verdrietig voelen. Je denkt er misschien over na of je de relatie niet beter kan verbreken. Misschien krijgt een van jullie gevoelens voor een andere man of vrouw. Jullie hebben ruzie over kleine en grote onderwerpen of je hebt het gevoel dat je nauwelijks nog echt contact met elkaar hebt. Ik help je tijdens de therapie om je bewust te worden van je gevoelens en behoeften die belangrijk voor je zijn en die vervolgens zo over te brengen op je partner op een manier die uitnodigt tot positieve reacties.


Een belangrijk uitgangspunt voor relatietherapie is dat jullie het beiden willen. We beginnen met opnieuw kijken naar jullie beiden als individu en naar jullie relatie. We onderzoeken de patronen die jullie hebben ontwikkeld. Daarna kijken we naar de onderliggende behoeftes onder deze patronen en hoe je die ook anders kunt uiten dan je tot nu toe hebt gedaan. Vervolgens kijken we naar hoe jullie opnieuw tot elkaar kunnen komen, hoe jullie nieuw, helpend gedrag, gesprekken en gewoontes kunnen opbouwen en bestendigen. Zie het als een brug waarbij je elk aan een kant staat op je eigen stuk grond. Vanuit je eigen "grondgebied" leer je om je gevoel te verwoorden naar je partner toe. Te zeggen wat je nodig hebt en je zo weer verbonden te voelen met jezelf en elkaar. Soms is het nodig om een paar aparte individuele sessies te hebben gedurende de therapie. We doen dat alleen om uiteindelijk de gezamenlijke therapie verder te brengen.


Het aantal sessies is afhankelijk van wat er speelt. Ga uit van ongeveer 5 tot 10 sessies.


Wanneer in relatietherapie

Hoe langer je wacht met het aanpakken van een moeizame relatie, hoe complexer de problemen vaak worden. Hoe meer je erin verstrikt raakt en hoe pijnlijker dat kan worden. Vaak zoeken stellen pas hulp als hun relatie helemaal is vastgelopen. Op tijd samen kijken naar wat er precies tussen jullie speelt, kan helpen het tij te keren voor het te laat is.


Ook voor gezonde relaties

Relatietherapie kan in "gezonde" relaties ook heel verrijkend zijn. Je last dan een moment in om jullie relatie, patronen, communicatie en verbintenis tegen het licht te houden, te evalueren en eventueel bij te stellen. Je kan hier dan samen nog sterker uitkomen dan jullie al waren.


Werkwijze

Ik werk o.a. met Emotionally focused therapy (EFT) en systemisch werken.


EFT is erop gericht te kijken naar wat er in het contact tussen jullie echt gebeurt. Samen met jullie onderzoek ik:

wat de knelpunten zijn binnen jullie relatie;

wat jullie behoeftes zijn;

wat jullie hierin voor elkaar kunnen betekenen.


Dit is veel effectiever en duurzamer dan methodes die vooral gericht zijn op meer algemene communicatieregels. O.a. kijken naar hechting, jullie gezin van herkomst, opvoeding en welke patronen daaruit zijn ontstaan, is een onderdeel van de therapie.


Systemisch werken

Een opstelling is een weergave van een (familie)systeem. Met gebruik van diverse materialen zoals poppetjes en gekleurde vlakken, maken we een weergave van de werkelijkheid. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken in een (familie)systeem inzichtelijk te krijgen. Het inzicht en het gevoel van een opstelling hebben vaak een duurzaam effect op mensen. Het werkt verder op een onbewust niveau.   


Share by: